Articole şi Noutăţi

Cum îndepărtezi 6 tipuri de pete de pe mobilă

Pat Douglas, fara pete pe mobilă

Odată cu mobilierul apare și posibilitatea de a se păta din cauza scurgerilor, mâinilor murdare și animalelor de companie murdare. Vestea bună este că există mai multe moduri de a îndepărta petele de pe mobilierul dvs. Iată cum să îndepărtați șase pete diferite de pe mobilierul dvs. și cum să le evitați.

Pete de pe mobilă lăsate de animalele de companie

Cei mai buni prieteni ai noștri, animalele de companie, ne aduc multă bucurie, dar pot fi și murdari. Indiferent cât de mult încercați să evitați, șansele sunt mari ca prietenii voștri blănoși să ajungă pe mobilierul vostru – și pot aduce urină și fecale cu ei pe labe.

Nu vă stresați dacă găsiți o mizerie urât mirositoare. Există o modalitate de a îndepărta petele cu produse pe care le aveți deja acasă, permițându-vă să evitați substanțele chimice nocive care v-ar face să vă feriți de mobilierul dvs.

 • Amestecați părți egale de oțet alb și apă rece înainte de a le turna într-un recipient cu pulverizator.
 • Pulverizați bine pata, dar fără a înmuia zona.
 • Folosiți un prosop, un burete sau o cârpă pentru a tampona petele, începând de la marginea exterioară și mutându-vă către centru.

Repetați acești pași până când întreaga pată dispare.

Vin roșu și fructe de pădure

Vinul este cunoscut pentru pete adânci pe covor, haine și tapițerie, dar nu vă faceți griji. Îndepărtarea sa, precum și a altor sucuri întunecate de fructe de pădure, este mai ușoară decât credeți.

 • Luați lichidul în exces tamponând petele cu o cârpă. Nu frecați, altfel petele se pot extinde și adânci.
 • Turnați cantități mici de apă carbogazoasă pe pată și tamponați-o până când este aproape uscată.
 • Amestecați 1/8 cană de apă cu 1/4 cană de bicarbonat de sodiu pentru a face o pastă. Întindeți pasta pe pete și lăsați-o să stea timp de câteva ore până când este uscată.
 • Aspirați praful de pe pastă.

Odată ce ați aspirat pasta, pata ar trebui să dispară. Dacă nu, este posibil să trebuiască să utilizați un curățitor chimic pentru a finaliza procesul de îndepărtare.

Petele de mâncare de pe mobilă

Petele de alimente sunt unele dintre cele mai ușor de îndepărtat pete de pe mobilă, dar există câteva lucruri de reținut:

 • Umeziți un burete moale sau o cârpă curată și adăugați apă caldă și detergent de vase.
 • Apa rece poate funcționa mai bine dacă este vorba despre un produs lactat, deoarece evită coagularea proteinelor din lapte.
 • Frecați ușor petele și ștergeți-le cu o cârpă uscată.

Dacă detergentul nu funcționează, încercați să folosiți un detergent cu enzime în schimb. Lăsați detergentul să se înmoaie timp de 30 de minute înainte de a șterge cu o cârpă curată și umedă.

Petele de cafea sau bere

Multe persoane se bucură de ambele băuturi, dar poate fi o durere de cap atunci când își pătează mobilierul. Din fericire, puteți îndepărta aceste pete în doar câțiva pași. Pentru bere:

 • Frecați ușor un cub de gheață pe pete.
 • Aplicați o linguriță de detergent lichid amestecat cu apă caldă.
 • Ștergeți amestecul cu un prosop de hârtie.

Puteți trata petele de cafea în același mod, sărind peste pasul cu cubul de gheață.

Cum cureți pete de pe mobilă – cerneală

Cerneala este una dintre cele mai comune – dar și enervante – pete pe care le puteți obține pe mobilier, iar atunci când încercați să o îndepărtați, trebuie să fiți atenți:

 • Combinați o lingură de oțet alb cu 2/3 cană de alcool izopropilic.
 • Utilizați o cârpă curată și uscată pentru a tampona soluția pe pete.

Asigurați-vă că nu supraîncărcați petele, altfel cerneala s-ar putea răspândi și mai mult.

Uleiuri

Grăsimile și uleiurile sunt ușor de găsit pe mobilier și duc la frustrare atunci când chiar și o cantitate mică duce la o pată imposibil de îndepărtat. Dacă găsiți o pată de ulei, lucrați rapid pentru a o elimina:

 • Presărați zona cu bicarbonat de sodiu sau amidon de porumb și lăsați să acționeze timp de aproximativ 20 de minute pentru a ridica uleiul.
 • Aspirați pudra de pe zona înainte de a folosi o perie moale și o cantitate mică de detergent de vase pentru a freca petele rămase.
 • Odată ce pata a dispărut, ștergeți zona cu o cârpă de hârtie umedă.

O metodă ideală de a evita petele de ulei este să vă spălați pe mâini după ce manipulați alimente grase și să vă schimbați hainele după ce lucrați într-un mediu gras.

Cum să alegeți mobilier rezistent la pete

Dacă aveți copii, animale de companie sau aveți tendința de a face mizerie, mobilierul dumneavoastră poate deveni victima petelor. Pentru a evita nevoia de a curăța frecvent mobilierul, alegeți piese care sunt ușor de șters în cazul unui accident.

Lemn
Dacă vă săturați de curățarea tapiteriei, luați în considerare mobilierul din lemn. Lemnul nu se pătează ușor – și cu îngrijire regulată, adaugă o frumoasă adăugare casei dumneavoastră.

Poliester
Poliesterul este un material sintetic fabricat din particule de plastic, care este foarte rezistent la pete. Datorită absorbției reduse a plasticului, petele rămân la suprafață, făcându-le ușor de curățat.

Microfibră
Microfibra este un material excelent pentru tapițerie, deoarece este bine împletită, ceea ce face ca lichidele să formeze picături la suprafață în loc să se absoarbă. Acest lucru face curățarea vărsăturilor o joacă de copii, fără prea mult risc de pătat.

Culori închise
Puteți ascunde întotdeauna petele alegând tapițerii mai închise, care le pot disimula. Atunci când alegeți culori mai întunecate, multe pete se vor amesteca, necesitând mai puțină muncă pentru curățare.

Huse detașabile
Dacă aveți articole cu huse detașabile, le puteți arunca în mașina de spălat, pentru o curățare ușoară și prevenirea petelor.

Cum să eliminați petele de mobilier ca un profesionist
Atunci când apar pete pe mobilier, curățați-le cât mai curând posibil pentru a evita pătarea. Dacă apare o pată, nu vă stresați. În schimb, încercați una dintre aceste metode pentru a o elimina rapid de pe mobilierul dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*