O să o spunem foarte simplu: canapelele cu imprimeu floral au revenit la modă. Căutările pe Google au crescut pentru acest termen, iar modele de canapele înflorate au apărut în publicații de renume precum Architectural Digest sau Dezeen.
O canapea cu imprimeu floral poate aduce energie și strălucire în schema de design a unei camere. Un imprimeu floral îndrăzneț poate fi la fel de colorat și revigorant ca un buchet de flori. În timp ce un imprimeu floral poate părea intimidant la început, modelul în sine vă poate ajuta de fapt să puneți laolaltă restul camerei.
Cheia pentru a proiecta cu succes un living în jurul unei canapele cu imprimeu floral este să folosiți principiile de design ale liniei, formei, culorii, repetării și echilibrului.
Cum te poate ajuta o canapea cu imprimeu floral
Mobilierul plin cu petale poate părea o alegere riscantă. Însă dacă vrei să faci o impresie imediată într-o cameră, atunci o canapea cu imprimeu floral este soluția.
La Laguna luna octombrie 2022 îți aduce o ofertă specială. Primești o măsuță de cafea cadou la mai multe canapele și colțare cu imprimeuri florale, din gamele Atena, respectiv Bonito.
Culoare și repetiție
Culorile dintr-un imprimeu floral pot fi folosite pentru a defini schema de culori a camerei. Culoare de fundal sau una dintre culorile deschise, neutre, ale imprimeului poate fi repetată pe pereți. Alege dintre nuanțele medii pentru o culoare secundară care poate fi repetată pe mobilier, draperii sau covoare.
Alege o nuanță strălucitoare și vie pentru mici accente și accesorii precum perne, lămpi de masă, lumânări, vaze, rame de tablouri, figurine de porțelan sau alte obiecte mici decorative.
Scara
Mărimea imprimeului floral va afecta starea de spirit și stilul mobilierului. Imprimeurile florale îndrăznețe și supradimensionate par mai moderne și electice, mai ales atunci când sunt folosite pe articole mici, cum ar fi pernele.
Imprimeurile mici și delicate par de modă veche, vintage sau tradiționale, dar se simt și mai feminine. Un imprimeu mic folosit pe mobilierul mare creează un model foarte ocupat și detaliat. Amestecarea imprimeurilor florale mari și mici în același spațiu poate fi foarte eficientă în crearea interesului vizual. Cu toate acestea, asigură-te că incluzi un element coeziv, cum ar fi culorile de fundal potrivite.
Balansul
Majoritatea imprimeurilor florale moderne au o greutate vizuală mare, mai ales atunci când sunt folosite culori strălucitoare, îndrăznețe. Amestecarea prea multor imprimeuri într-o cameră poate copleși spațiul.
Echilibrează camera incluzând culori solide pe decor și mobilier, pe baza culorilor extrase din imprimeul floral. Fă din canapeaua florală un punct focal folosind o culoare solidă pe peretele din spatele ei și repetând culorile imprimate în lucrări de artă înrămate deasupra canapelei.
Cum a apărut stilul floral
Deci, de ce se întoarce acest stil adesea disprețuit?
Imprimeurile florale nu au fost întotdeauna atât de polarizante: directorul artistic de la 1stDibs, Anthony Barzilay Freund, notează că în secolul 16, modelul Tudor Rose a fost foarte apreciat, datorită utilizării sale frecvente de către Henric al VIII-lea.
Apoi în secolul 17, „chintz” – o țesătură de bumbac cu model pictat de flori – și-a croit drum din India în Europa. În secolul al 19-lea, în apogeul Revoluției Industriale, William Morris a idealizat peisajul rural englezesc în desene decorative de floră și faună, introducând un stil de decor popular, medieval, cunoscut sub numele de mișcarea „Arts & Crafts”.
„Victorienii, cu grădinile lor de iarnă și palmieri în ghiveci, au văzut, de asemenea, modelele florale sau tema naturii ca un răgaz din lumea din ce în ce mai gri din afara ferestrelor lor”, spune Barzilay Freund.
Ajungem în secolul 20 și designerii de interior americani și-au luat repere de la marile moșii englezești din vremuri trecute, pentru multe din creațiile lor șic. Stilul a dispărut treptat în anii 1970 și 1980, când oamenii s-au îndreptat spre modern și minimalism.
Ce s-a schimbat între timp? „În ultimii ani am observat un interes din ce în ce mai mare pentru ceea ce este cunoscut sub numele de aspect millennial: o reimaginare tinerească, hipsterească, a decorului bunicii tale. Oamenii au devenit atrași de confort și nostalgie”, mai spune Freund.
Apoi a venit și pandemia, iar oamenii, la fel ca strămoșii din epoca industrială, au tânjit după lumea colorată a naturii, în timp ce erau blocați la infinit în case. Restricțiile au dispărut, dar interesul oamenilor pentru canapelele cu imprimeu floral nu.