Articole şi Noutăţi

Amenajarea locuinței: Plan deschis versus închis

Bucatarie si living deschise

Oricine și-a făcut un proiect de amenajare a casei probabil este familiar cu termenii „plan deschis” și „plan închis”. Vorbim despre două tipuri diferite de amenajare a spațiului într-o locuință sau într-un birou.

Planul deschis este o amenajare care implică eliminarea pereților interiori și a altor obstacole care separă spațiile de locuit sau de lucru. Această amenajare permite o circulație mai ușoară a luminii și a aerului, precum și o integrare mai bună a diferitelor zone ale locuinței sau biroului.

Spațiul închis se referă la amenajarea care include pereți și obstacole care separă diferitele zone ale locuinței sau biroului. Această amenajare poate oferi mai multă intimitate și separare a spațiilor de lucru sau de odihnă.

 

Care plan este potrivit pentru mine?

Pentru a te ajuta să decizi care plan e mai potrivit pentru tine, am examinat avantajele și dezavantajele folosirii celor două planuri într-o casă.

Fie că plănuiești să renovezi casa sau să îți cumperi chiar una nouă, este important să alegi un plan. Dacă îți faci griji că te vei simți sufocat și preferi un spațiu mai mare, atunci un plan deschis te va ajuta. De cealaltă parte, dacă preferi intimitatea, un plan închis este alegerea potrivită. Totul depinde de ceea ce cauți.

Plan deschis vs închis

Acum că știi avantajele și dezavantajele planurilor închise sau deschise, să vedem cum se comportă cele două planuri în spațiile de locuit.

Bucătăria

O bucătărie deschisă presupune eliminarea peretelui care separă bucătăria de zona de luat masa. Produsul final este o zonă largă care oferă acces facil dintr-o zonă în alta. Nu doar că maximizează spațiul, dar oferă posibilitatea membrilor familiei să socializeze în timp ce prepară mâncarea și să participe la sesiuni de gătit împreună.

O bucătărie închisă, pe de altă parte, divizează clar bucătăria de dining. Oferă mai mult spațiu pe perete, unde se pot așeza dulapuri. De asemenea, pereții previn ca mirosurile să se împrăștie în restul casei.

Sufrageria

De la socializare la relaxare, există mai multe funcții pentru sufragerii. O sufragerie deschisă arată de obicei mai mare decât una închisă, fiind conectată și cu alte zone din casă. Acest spațiu deschis devine util atunci când ești gazdă pentru prieteni sau familie. Permite totodată membrilor familiei să comunice în respectiva zonă a casei. 

O sufragerie închisă, pe de altă parte, este mai intimă. Servește drept o enclavă privată unde membrii familiei se pot retrage de la aglomerația din bucătărie sau zona de luat masa. Această așezare este preferabilă dacă ai un televizor în sufragerie, întrucât pereții pot ajuta ca zgomotul să nu se audă și în restul casei.

Zona de luat masa

Într-un dining deschis, nu există separator între masă și restul zonelor din casă. În multe cazuri, zona de luat masa constă într-o masă plasată între bucătărie și sufragerie. Acest aranjament îți permite să aduci cu ușurință mâncarea din bucătărie și să conversezi cu oamenii din sufragerie, fiind o variantă perfectă pentru cine cu prietenii.

Dacă preferi ca mesele să fie mai intime, o zonă de luat masa închisă e mai potrivită. 

Ce este o casă cu concept deschis?

Casele cu concept deschis elimină barierele precum pereți sau uși, rezultând într-un spațiu larg unde diferitele zone ale casei se comportă unitar. Beneficiile unui concept deschis includ:

  • mai mult spațiu;
  • accesibilitate mai bună;
  • mai multă lumină naturală;
  • valoare mai mare pe piață;
  • versatilitate îmbunătățită.

Ca dezavantaje, conceptele deschise vin de obicei cu mai puțină intimitate și mai puțin control asupra zgomotelor. Sunt de asemenea mai greu de răcit și încălzit, ceea ce ar putea să îți aducă facturi mai mari.

Ce este o casă cu concept închis?

O casă cu concept închis folosește amenajarea tradițională în care diferitele zone ale casei sunt bine delimitate: sufragerie, bucătăria. Beneficiile includ:

  • mai multă intimitate;
  • mai puțină dezordine;
  • zgomot redus;
  • eficiență energetică mai mare;
  • creativitate sporită.

Deși sunt multe avantaje ale unui plan tradițional, există și părți negative. Spațiile închise au mai puțină lumină naturală, accesibilitate redusă și par mai mici.

Alte articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*